söndag 9 juli 2017

Winchester Mansion, Kalifornien

Historien runt det mystiska Winchester House i San Jose, Kalifornien började med två personer som träffades och blev förälskade, Sarah Pardee och William Winchester. 
Båda växte upp i välbärgade familjer i New Haven Connecticut.


William Winchesters familj startade ett stort vapenföretag och ligger bakom det välkända Winchester geväret.
Sarah och William gifte sig, i New Haven mitt under det brinnande inbördeskriget, den 30 september 1862. 
Fyra år senare, den 15 juli 1866, föddes deras dotter Annie Pardee Winchester. 
Familjen drabbades av sin första stora tragedi bara kort tid efter dotterns födelse när den lilla insjuknade i en sjukdom känd som marasmus. Det är en barnsjukdom som gör att kroppen tynar bort. 
Flickan dog endast 9 dagar efter att hon kom till världen. Sarah blev så nedbruten att hon slöt sig inne i sig själv och vacklade på gränsen till galenskap under en tid. 
Det skulle ta år innan hon blev sig själv igen och paret fick aldrig några fler barn. 
Kort efter att Sarah kom hem till sin make igen insjuknade William i tuberkulos. Han dog den 7 mars 1881. 

I och med Williams död ärvde Sarah 20 miljoner dollar, vilket är en enorm summa, speciellt på den tiden. 
Hon fick även 48,9% av företaget Winchester Repeating Arms Company och en summa på omkring 1000 dollar per dag. Hennes nyvunna förmögenhet gjorde inget för att lätta på smärtan efter att ha förlorat både sin dotter ochsin man och när en väninna ett kort tag därefter föreslog att Sarah skulle prata med ett spirituellt medium om sin smärta gjorde hon det.

Mediumet påstod sig få kontakt med William Winchester som ska ha sagt till Sarah att det vilade en 
förbannelse över familjen. Det var därför han och dottern hade dött och att det skulle innebära att Sarah snart skulle gå samma öde till mötes. 
Förbannelsen var ett resultat av alla tusentals som dött på grund av Winchester geväret, och att deras andar nu sökte hämnd. Sarah fick veta att hon var tvungen att sälja deras hem i New Haven och bege sig mot den nedgående solen. Hon skulle bli ledd av sin mans ande och när hon väl hittade sitt nya hem i väst skulle hon genast känna igen det. 
”Du måste starta ett nytt liv och bygga ett hem till dig själv och alla själar som fallit offer för detta fruktansvärda vapen. Du får aldrig sluta bygga på huset. Om du fortsätter bygga får du leva, slutar du bygga kommer du att dö”.

Kort tid efter seansen sålde Sarah Winchester sitt hem i New Haven och flyttade tvärs över landet till 
Kalifornien. Hon hittade ett hus som hon köpte med tillhörande mark och började bygga på huset. 
Under de kommande 36 åren hade hon lokala hantverkare och byggare på plats som allt eftersom byggde på huset. Det ändrades, revs ner, och byggdes upp. Allt eftersom tillkom nya sektioner till huset. 
Hon hade 22 st hantverkare som jobbade 24 timmar om dygnet, året om.
Sarah hade ingen övergripande plan på huset utan träffade förmannen varje morgon för att gå igenom sina handritade skisser. Ritningarna var ofta aningen kaotiska men hon hade ändå blick för byggnaden. Ibland fungerade inte planen för ett rum, men Sarah hittade snabbt en ny lösning, som att exempelvis bygga ett nytt rum runt omkring det existerande rummet. 

Dagar, veckor och månader passerade och huset växte och växte. Rum adderades till rum och blev tillslut en helt ny flygel. Dörrar fogades samman med fönster och våningar bildade torn. 
Slutligen var huset sju våningar högt. Inne i huset installerades 3 hissar och 47 öppna spisar.
Många konstiga lösningar gjordes inne i huset. Oräkneliga trapphus som inte ledde någonstans, 
garderobsdörrar som öppnades med en vägg precis innanför, falska dörrar, takfönster som var placerade ovanpå varandra, dörrar som kunde öppnas för att sedan bara leda till ett djupt fall till marken nedanför. 
Alla trappstolpar var placerade upp och ned och många av badrummen hade glasdörrar.

Det var tydligt att Sarah fascinerades av siffran 13. Nästan alla fönster innehöll 13 glasrutor, väggpanelerna bestod av 13 delar, växthuset 13 kupoler, trägolven hade 13 sektioner, trapporna 13 steg och vissa rum hade 13 fönster. 
För oss verkar allt detta som vansinne men för Sarah fanns det en logik i det hela. På det här sättet kunde hon kontrollera andarna som kom till huset med onda avsikter eller hämnd. Huset var alltså designat för att skapa förvirring för dem.
Sarah levde ensam och nedstämd med endast tjänare, byggarbetare och andar som sällskap. Det sägs att under sömnlösa nätter, när hon inte diskuterade planerna för husets design med andar så spelade hon piano in på morgontimmarna.


Under den stora jordbävningen som drabbade San Fransisco 1906 lades delar av Winchester Mansion i ruiner. De tre översta våningarna kollapsade över trädgården och kom aldrig att återuppbyggas. 
Sarah själv blev instängd i ett av rummen när en stor öppen spis rasade och hon var övertygad om att det var ett tecken från andarna som var arga för att hon nästan byggt färdigt huset. 
Så för att huset inte skulle kunna bli färdigbyggt bestämde hon sig för att bygga för de främre 30 rummen av huset så att arbetet aldrig skulle bli klart och för att andarna som föll under jordbävningen när delar av huset kollapsade skulle vara instängda för all framtid.
Följande månader jobbade hantverkarna med att reparera skadorna orsakade av jordbävningen. 
Winchester Mansion var faktiskt ett av de hus som tack vara sin solida struktur klarat sig bättre än många andra byggnader runt omkring. Det var bara ett fåtal rum som blivit förstörda, de översta våningarna som kollapsat och några kupoler och torn som tippat över.

Återigen började byggandet av huset. Antal sovrum ökade från 15-25 st. Skorstenar byggdes överallt, trots att de inte fyllde något som helst syfte. Vissa tror att de kan ha kommit till för att gamla skrönor säger att andar och spöken gillar att komma in och ut genom dessa.
Bör tilläggas här att endast 2 st speglar fanns i hela huset. Sarah var övertygad att spöken och andar var rädda för sin egen spegelbild.

Det sägs att Sarah  Winchester aldrig sov i samma rum mer än en gång eftersom hon ville förvirra andarna.

Den 4 september 1922 gick Sarah till sängs efter en session med andarna i seansrummet. 
Någon gång under morgonen dog hon i sömnen 83 år gammal. Hon efterlämnade sina ägodelar till sitt syskonbarn Frances Mariott som hade tagit hand om Sarah´s affärer under en tid. Det få visste var att vid det här laget hade Sarah Winchesters förmögenhet förminskats avsevärt. Rykten sa att det någonstans i huset fanns ett kassaskåp innehållande en förmögenhet i juveler och en guldservis som Sarah använde tillsammans med sina spöken. 
Hennes anhöriga bröt upp ett antal kassaskåp men hittade endast fiskelinor, strumpor, 
ylleunderkläder, gamla tidningsurklipp om dotterns och makens död och en lock av babyhår. 
Ingen guldservis har någonsin hittats.


Möbler, dekorationer och personliga tillhörigheter flyttades från huset och huset såldes till en grupp 
investerare som planerade att ha det som turistattraktion. 


En av de första att besöka huset var Robert L. Ripley som hade sin berömda ”Believe it or Not”
Till en början utgavs det att huset hade 148 rum, men planritningarna var så förvirrande att varje gång som rummen räknades kom de fram till ett nytt antal. 
Det sägs att huset var så förvirrande att det tog flyttgubbarna 6 veckor bara att få ut möblerna. 
De sägs ha sagt till tidningen American Weekly att de gick vilse eftersom huset var en labyrint.
Numera sägs huset ha 160 rum, men det är ingen som vet med säkerhet. Idag sägs huset vara ett historiskt landmärke i Kalifornien. 


Huset har bland annat 10.000 fönster och 2000 dörrar, bara en sådan sak!


SparaSpara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar