lördag 28 maj 2016

Flavel House, Astoria

På 15th Street and Franklin Avenue i Astoria, Oregon finns det ett hus som länge stod övergivet.
I dag är det sålt till en man vid namn Greg Newenhof som valt att renovera upp det till sin forna glans. Han betalade 221,901 dollar kontant för fastigheten.


Huset byggdes 1901 av Astorias första miljonär, kaptenen George Flavel. Det var hans son Harry M. Flavel och dennes hustru Florence som kom att ärva huset och de bodde där tillsammans med barnen Harry Sherman och Mary Louise.

Sonen, Harry Sherman är egentligen den person som gjort att huset fått sin "spännande" historia, även om familjen i övrigt var välkänd i staden.
När pappan dog 1951 blev Harry S den enda mannen i huset. Det går rykten om att han låste ut sin mamma och syster mitt i vintern och spolade ner dem med vattenslangen. Han avfyrade pistol på Halloween och nyårsafton.
När han var 20 år fick han smeknamnet "Hatchet Harry" efter att i ha huggit sönder trappräcket i huset medan hans mamma var inlåst i ett rum på övervåningen.
Varken Harry eller Mary Louise gifte sig eller fick någonsin några barn.

Harry och hans syster Mary Louise. Kanske med deras mamma

I februari 1983 var Harry involverad i en incident ute på gatan vid huset. En person kom körade alldeles för fort och Harry som var ute och gick med hunden slog hundens koppel som var en kedja rakt in i bilen.
Föraren som klev ur bilen krävde att få veta Harrys namn så att han kunde anmäla honom. Harry gillade inte detta och knivhögg mannen i magen.
Denna händelse gjorde att familjen helt och hållet drog sig undan från all social kontakt.

1985 fälldes Harry för brottet och dömdes till fängelse. Han överklagade domen ett flertal gånger och avvek från att dyka upp i rätten den 17:e augusti 1990 då han och hans familj lämnade delstaten.
En granne som bodde tvärs över gatan hade sett när Harry, hans syster, deras 90 åriga mamma och två hundar klämde in sig i bilen och lämnade sitt hem.
Huset stod kvar och blev allt mer förfallet ju längre tiden gick.


Harry arresterades två månader senare i Willow Grove i Pennsylvania efter att ha stulit handdukar på ett motell.
Hans syster betalade borgen och familjen försvann återigen.
Den 31 maj 2010 dog Harry, då 82 år gammal. Hans kropp låg på bårhuset i 9 månader eftersom hans syster vägrade betala för hans begravning. Slutligen betalade en begravningsfond hans begravningskostnader och han begravdes i Portland.

Systern, Mary Louise, återvände aldrig till huset och under en lång tid visste ingen vad som hänt med henne. 2012 lyckades en lokaltidning hitta henne. Hon gick med på en intervju under förutsättningen att de inte skulle avslöja vart hon bodde. Hon var då 87 år gammal. Hon berättade att livet inte var lätt om man hette Flavel och bodde i Astoria. Många grannar hade varit avundsjuka på deras förmögenhet, speciellt under den stora depressionen.Samma år lyckades de lokala myndigheterna få tillstånd att komma in i huset. De hittade rum som var fyllda med gamla tidningar, en del så gamla som hundra år, högar med oöppnad post, en märklig samling flaskor med blekmedel i källaren. Det fanns även kartonger fulla med självhjälpsböcker.
En 50-tals baddräkt hängde i ett alldeles rosa badrum. I kylskåpet fanns det fortfarande kvar mat, och även vad som en gång varit en hund.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar