torsdag 17 april 2014

Grey Gardens

Grey Gardens är ett hus som ligger på 3 West End Road och Lily Pond i East Hampton, New York.
Huset har inte mindre än 14 rum.


1895 köpte F. Stanhope Phillips och Margaret Bagg köpte marken som ligger vid havet (16.000 kvadratmeter). Paret annonserade att de skulle bygga ett 100.000 dollars hus på platsen.
1897 designade en man vid namn Joseph Greenleaf Thorpe huset. Han hade tidigare designat flera andra hus i East Hampton. Men huset byggdes inte omgående.


1901 dog Phillips och efterlämnade en förmögenhet värd 250.000 dollar. Phillips bror anklagade Margaret för att gått bakom ryggen på honom och sagt att hennes man skulle kremeras så att ingen obduktion skulle kunna göras, och därmed krävde han även kontroll över egendomen. Det blev rättssak av det hela och rätten höll med Margaret och det hela reddes ut.  
Först därefter kunde huset byggas.

1913 köpte Robert C. Hill egendomen. Hans fru Anna Gilman Hill importerade utsmyckade betongväggar från Spanien för att omge trädgården. Hon hyrde in en landskapsarkitekt vid namn Ruth Bramley som skapade det som skulle bli kärnan av Grey Gardens.

1924 erhöll Phelan Beake och Edith Ewing Bouvier Beale huset. Phelan var advokatpartner med John Vernou Bouvier Jr och gifte sig med dennes dotter Edith.
John Vernou Bouvier Jr hade även ett mycket känt barnbarn, nämligen Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis som regelbundet kom på besök.


1946 tog Phelan ut skilsmässa från sin fru Edith via ett telegram från Mexico. Han betalade henne ett underhåll på 300 dollar i månaden för att kunna ta han om sig själv och deras dotter Edith Bouvier Beale. Dottern kallades oftast för Little Edie för att kunna skilja på henne och hennes mor.
Med tiden förföll egendomen på grund av det knapphändiga underhållet.

Mor och dotter bodde i huset tillsammans med ett stort antal katter och vilda djur.
1972 utfärdade Suffolk Countys hälsokommission en krav på att kvinnorna skulle vräkas från fastigheten om de inte städade upp. 


Nyheten om snusket som Big- och Little Edie levde i blev internationella nyheter i och med att de var släkt med Jacqueline Kennedy Onassis.
Jackie och hennes syster Lee Radziwill donerade pengar så att huset skulle kunna städas upp och vräkningen skulle förhindras.


1973 föreslog Lee Radziwill att bröderna Albert och David Maysles, som jobbade med film, skulle göra en dokumentär om Jacquelines tid i East Hampton. Detta blev inte av och bröderna vände istället sin uppmärksamhet mot familjen Beale och detta resulterade i dokumentären Grey Gardens, 1975.


1979 sålde Little Edie huset till Ben Bradlee och Sally Quinn för 220.000 dollar under förutsättningen att de inte skulle riva huset.
Little Edie upplyste dem om att allt som behövdes var lite färg!


Senare ska Quinn ha sagt att huset var i värre kondition än i dokumentären. Hon ska bl.a. ha hittat skallen från en tvättbjörn och resterna av 52 vildkatter. Lukten i huset ska ha varit bortom allt man kan föreställa sig.


Bradlee och Quinn restaurerade huset och numera hålls många årliga välgörenhetspartyn i huset, som även har synts i många arkitekt- och inredningstidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar