fredag 18 april 2014

Stenkullen

Jag fick ett mail med en fråga om jag inte kunde sätta mig in lite i historien runt Stenkullens värdshus och hotell utanför Norrköping.
Hon skrev att hon alltid funderat vad det är för hus som ligger så udda placerat vid vägen.


Huset byggdes 1858 som en något exklusiv sommarvilla åt en man vid namn Erik Swartz, som var snusfabrikör. 
Hans son Carl Swartz var stadsminister under några månader 1917.

Byggnaden ritades av Adolf Wilhelm Edelswärd. Han var oerhört noggrann med detaljerna. Husets arkitektur påminner om en italiensk villa med vit puts, balustrader, valv och bågar.


I trädgården finns det en damm, ett flertal paviljonger, alabaster- och marmorstatyer och en annexvilla som flyttades dit från Schweiz,
1910 så byggdes huset till på längden och på höjden. En våning tillkom, vinden höjdes och ett bibliotek tillkom.


Huset användes som privatbostad till olika familjer fram till 1957 då familjen Svensson flyttade in Några år efter att familjen renoverat huset och startat sin hotellverksamhet kom det ett brev från Vägverket där det stod att ett beslut tagits att dra den nya motorvägen tvärs över marken som hörde till hotellet. 
Trots att de gjorde allt för att förhindra detta så blev marken tvångsinlöst och motorvägen drogs. 1965 stod motorvägen färdig, ca 50 meter från huvudbyggnaden.
Dammen , ett mindre kapell och den schweiziska villan samt ytterligare en villa flyttades på Vägverkets bekostnad upp till huset. Resten av tomten hamnade på andra sidan vägen. Det är därför man kan tycka att huset står udda till.
Om ni har vägarna förbi, stanna till och ta er en titt! Det sägs spöka här!!!


Mia, jag hoppas att du fick svar på din fråga vad detta är för ett ställe.

1 kommentar: