tisdag 8 juli 2014

High Fields, Hopewell NJ, Charles Lindberghs hus

Charles Lindbergh (svenskättling från Smedstorp, Österlen)  har de flesta hört om. Han var en känd flygare som faktiskt var den första att flyga nonstop över Atlanten ensam i sitt plan Spirit of St Louis.

Paret Charles Lindbergh och Anne Morrow

Men det finns även en annan del av hand liv som inte var lika lycklig och och det är kidnappningen av hans tvååriga son, Charles Lindbergh Jr.

Stolt nybliven mamma med sin lilla son

Charles Lindbergh Jr, född den 22 juni 1930

Charles Lindbergh och hans fru Anne Morrow (flygare och författare) var inte beredda på all den uppmärksamhet som Atlantflygningen gav och de var ständigt bevakade av pressen. Ju mindre samarbetsvilliga de blev desto mer intensiv blev medias intresse.
Lindberghs svärfar tyckte att de skulle acceptera media och välkomna dem i privatlivet men det höll paret inte med om.
Därför köpte de en tomt i en avlägsen del av New Jersey, nära den lilla staden Hopewell.

Under byggtiden bodde paret hos Anne Morrows familj i Englewood, New Jersey, och under helgerna bodde de i huset som byggdes.

Charles Jr på sin 1-årsdag

Vanligtvis åkte de tillbaka till Englewood på måndagarna men den sista helgen i februari bestämde de sig för att stanna några extra dagar i huset eftersom sonen var förkyld.


Klockan 8 på kvällen mot den 1 mars 1932 lades Charles Jr till sängs av sin nanny Betty Gow. Hon lade en filt över honom som hon fäste med två stora säkerhetsnålar  för att förhindra honom från att röra sig i sömnen.
Vid halv tio tiden tyckte sig Charles Lindbergh höra ett ljud. Vid 10 tiden tittade nannyn till barnet som då var borta från sängen.


När de började söka efter barnet hittade de ett vitt kuvert på fönsterbrädan innehållande ett kidnappningsbrev.

Fönstret genom vilket kidnapparen tog sig in och ut ur rummet.

Efter 20 minuter var polis, press och familjens advokat på väg till platsen. Ett däckavtryck hittades på platsen och även en tredelad stege hittades senare i buskarna nära huset.


Först 2 månader senare hittades kroppen efter den lilla pojken, bara en kort bit från huset. Det visade sig att han hade dött av en kraftig fraktur i huvudet.Utredningen runt kidnappningen pågick i 2 år innan den tyskfödde snickaren Bruno Hauptmann bands till brottet.


Han dömdes till döden genom den elektriska stolen.


Fram till sin död hävdade han sin oskuld och än i dag talas det om att allt runt denna rättegång inte gick rätt till. Det finns massor av teorier om att det var fler eller helt andra människor som var inblandade i kidnappningen.

1933 skänkte paret Lindbergh sitt hus, High Fileds, till staten och flyttade därifrån. Det sägs att de aldrig återvände dit och deras yngsta dotter säger att det aldrig någonsin pratades om händelsen runt kidnappningen.


Idag avvänds huset som skola, Albert Elias School, en skola för pojkar som har hamnat snett i livet. Insidan av huset är totalrenoverat men utsidan ser fortfarande ut som det gjorde natten mot den 1 mars 1932

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar