torsdag 4 december 2014

Red Dress Manor


Tänk att hitta ett hus, som bara lämnats att förfalla. Tänk att du i det huset hittar en massa personliga ägodelar som fotografier, kärleksbrev, möbler och kläder.


Du vet vem den sista personen som bodde där var, men det går inte att få reda på något mer om personen, familjen, släkten.
Fanns det barn? Vart är de nu? Varför har ingen tagit hand om de personliga ägodelarna, varför står huset lämnat att förfalla.
Det som gör mig så fascinerad av gamla hus är till stor del historien bakom. Vilka som bodde där och händelser som utspelade sig på den platsen.


Huset jag ska berätta om nu ligger i Llanymynech, Powys, Wales och heter Calott Hall. Eller som det nu för tiden kallas Red Dress Manor.
Huset byggdes 1725, ligger ute på landsbygden och var från första början en mjölkgård.
Efter två århundraden som mjölkgård blev huset 1953 listat som "grade II" vilket innebär att märktes som en "särskilt viktig byggnad".


Men de senaste 40 åren har huset inte bebotts av någon levande människa.

Huset har 4 sovrum och här bodde fram till tidigt 1970 tal en kvinna som hette Ellen Jones. När hon sedan avled blev huset lämnat som det var och glömdes mer eller mindre bort.
Numera har naturen mer eller mindre tagit över huset och på många ställen kan man se grenar och löv hänga in genom taket och jord kommer in via den öppna spisen.


Den blommiga 50 tals tapeten börjar sakta men säkert lossna från stenväggarna.


Folk som har besökt huset säger att det känns precis som att komma in i någons hem. Att det nästan känns som att man kliver in oinbjuden och förväntar sig att få se Ellen själv sitta framför sitt sminkbord.
Huset har i folkmun börjat kallas för Red Dress Manor på grund av den röda satinklänningen som fortfarande hänger i garderoben. Det finns till och med fotografier på Ellen iförd just den röda klänningen.


Jag tycker personligen att det är tragiskt att det bara lämnas att förfalla och funderar ju givetvis på om Ellen inte hade några släktingar som brydde sig om att ta reda på hennes personliga tillhörigheter.
Vem var hon? Ingen verkar veta något.
Allt är lämnat som det såg ut den dagen hon gav sig av till himlen. Hennes makeup står fortfarande kvar på sminkbordet...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar