onsdag 12 mars 2014

Fall River och historien om Lizzie Borden


Lizzie Borden took an axe.
She gave her mother forty whacks.
When she saw what she had done
          She gave her father forty-one.
Author Unknown

Fall River, Massachussets den 14 augusti 1892. Två personer ligger döda i sitt hem på 230 2nd Street.


Det är Andrew och Abby Borden som dött en allt annat än naturlig död och det är dottern Lizzie som skulle komma att få skulden för det brutala mordet.


Andrew kom hem tidigt på förmiddagen för att ta sig en tupplur. Han visste då inte att hans fru Abby låg död i ett rum på övervåningen.
Han vaknade aldrig upp ur sin förmiddagssömn. Istället hittades han av dottern Lizzie som förtvivlat ropade efter hemhjälpen Bridget. Men hon lät henne inte komma in i rummet utan bad henne istället hämta doktorn som bodde i närheten. När doktorn hade kommit och bekräftat Andrews död skickade Lizzie Bridget en trappa upp för att se efter om hennes styvmor Abby kommit hem, eftersom hon påstod sig ha hört henne komma in. Det var då som Abby´s kropp hittades.Anledningen till att Lizzie misstänktes för att ha begått morden var för att hon hela tiden ändrade sin historia och att hon inte hade något alibi för den tidpunkten då brottet begåtts.
En 13 dagar lång rättegång inleddes.


Lizzie Borden blev aldrig dömd för något av morden, och inte heller återfanns mordvapnet. Och varför hon skulle ha gjort det, det visste ingen.
Så det hela slutade med att hon gick ut från rättssalen som en fri kvinna.
Efter rättegången fick Lizzie och hennes syster Emma ut arvet efter sin far och kunde leva resten av sina liv som förmögna kvinnor. 
Efter rättegången köpte Lizzie och Emma ett hus på French Street i den mer fashionabla delen av stan, där Lizzie alltid velat bo. 
Folk fortsatte dock att viska och kasta nyfikna blickar och flera tidningar krävde att polisen skulle återuppta utredningen av Borden-morden. Men något sådant gjordes aldrig.
Redan samma år som rättegången var släpptes den första boken om fallet. 
Hon trakasserades av barnen i staden som kastade ruttna ägg på hennes hus och drog lott om vem som skulle tjuvringa på hennes dörr på nätterna.
1905 ändrade Lizzie sitt namn till Lizbeth. Hon valde att kalla sitt nya hus för Maplecroft. Samma år lämnade systern Emma deras hem och flyttade till Providence. Hon skulle aldrig komma att återvända.
1 juni 1927 dog Lizzie av hjärtproblem. Hon blev 67 år och en månad. 

Lizzie som gammal

Nio dagar efter hennes död dog även systern Emma i sin säng 76 år gammal.
Huset där morden skedde står ännu kvar, och idag är det ett populärt Bed & Breakfast. 


Interiörbilder från huset:
Platsen där Abby hittades
Soffan där Andrew tog sin sista tupplur

 Maplecroft, huset som Lizze köpte för arvet efter sin far finns också kvar och var så sent som 2012 till salu. Ägaren som begärde 650 000 dollar, trodde att de skulle kunna få ut betydligt mycket mer än vad huset var värt på grund av att så många är intresserade av dess historia.
Vad det såldes för och till vem vet jag inte.


Vill du läsa mer eller boka rum för en natt så har du länken här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar