torsdag 20 mars 2014

Het Achterhuis

Det är inte alla historiska hus som blir museum, men det här är ett av dem. Ett av de mest kända husen kanske jag också bör tillägga.
Huset på Prinsengracht där familjen Frank gömde sig under åren.......
Huset byggdes 1635 och ligger precis vid kanalen. 1 december 1940 köpte Otto Frank huset som kontor för sin firma Opekta. Ett företag som sysslande med kryddor och gelatin.


 Bottenvåningen var uppdelad i tre sektioner. I den främre delen var det varumottagning och expeditionsentré. Bakom det, i mittensektionen var "kryddfabriken" och i den bakre delen, som var bottenvåningen på det hemliga annexet packades varorna. 
På första våningen var kontoren för Otto Franks anställda, Miep Gies, Bep Voskuijl, Johannes Kleiman och Victor Kugler.  På baksidan, ovanför packavdelningen, hade Otto Frank sitt kontor. 

 Miep Gies vid sitt skrivbord på Opekta.

På våningen ovanför hans kontor kom familjen att gömma sig under två års tid innan de angavs till nazisterna.

Delen där familjen gömde sig hade ingen insyn. Det doldes av de hus som stod runt omkring på alla fyra sidorna.
Familjen Frank bestod av Otto och Edith och deras två döttrar Margot och Anne. Tillsammans med dem gömde sig även fyra andra personer. 

Anne Frank

Gömställets totala yta var ca 46 kvm och de var alltid tvungna att vara stilla och tysta under dagtid då det befann sig andra människor i huset. 
Anne skrev i sin dagbok att det var ett väldigt lyxigt gömställe jämfört med många andra som hon hört talas om.
Tack vare att Otto Frank hade ett par otroligt godhjärtade medarbetare kunde de, tack vare deras hjälp, få mat och hjälp under sin tid i gömstället.


Annes rum och skrivbord. På bordet ligger dagboken som nog måste vara den mest kända i hela världen.


Bakom denna bokhylla var ingången till gömstället 

 Miep och Jan Gies vid bokhyllan

Efter att de blivit bortförda av nazisterna skickades alla till olika koncentrationsläger. Av hela gruppen var Otto den enda som överlevde och återvände.


När familjen hade gripits rensades gömstället på alla deras tillhörigheter, men innan det skedde hade Miep Gies och Bep Viskuijl hunnit rädda en del personliga tillhörigheter, bland annat Annes dagbok.

Efter att Otto Frank kommit tillbaka till Amsterdam fick han dotterns dagbok av Miep, och bestämde sig för att ge ut den som bok. Den första boken kom ut på holländska 1947 under namnet Het Achterhuis. Ett namn som Anne redan i gömstället bestämt att hennes framtida biografi skulle heta.
Idag har de allra flesta hört talas om Anne Frank och hennes dagbok.

Kort efter att boken kommit ut började de anställda visa besökare runt i huset så de fick se gömstället där Anne Frank hade tillbringat sina två sista år i livet och skrivit sin dagbok.
1955 hade Opekta flyttat till nya lokaler och hela kvarteret hotades av rivning för att ge plats till en fabrik. Då startades en kampanj för att skydda huset som ett historiskt monument. 
The Anne Frank Foundation startades av Otto Frank och Johannes Kleiman den 3 maj 1957 för att samla in så pass mycket pengar att byggnaden skulle kunna renoveras. 
1960 öppnades byggnaden som museum.


För er som vill läsa mer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar