torsdag 13 mars 2014

Holland Island

Holland Island, den lilla ön som låg i Chesapeake bay i Maryland är borta. Ja, det är sant. Ön har raderats från jordens yta och från alla nya kartor. Den var från början 8 km lång och 750 m bred.

Samhället på Holland Island grundades på 1600-talet och på ön var de flesta bosatta antingen jordbrukare eller så jobbade de till sjöss. 


1910 hade ön ca 360 innevånare och var den ö som hade flest bosatta i Chesapeake Bay. Det fanns omkring 70 hem, butiker och andra byggnader. De hade sitt eget postkontor, en liten skola med två lärare, kyrka, ett baseball lag, kulturcentrum och en doktor.


Öborna försörjde sig själva huvudsakligen genom att gräva efter ostron, fiska krabbor och sill.

1914 började tidvattnet och vinden att holka ur den västra sidan av ön där de flesta husen var placerade. Det tvingade öborna att flytta in till fastlandet. Många plockade ner sina hus och fraktade över dem till framför allt till Crisfield.
De försökte rädda ön genom att bygga stenmurar men det lyckades inte.


Den sista familjen lämnade ön 1918 efter att en storm förstört kyrkan. En del fiskare fortsatte att bo på ön under fiskesäsongen fram till 1922, då kyrkan flyttades till Fairmount i Maryland.


Det sista huset användes ett tag som jaktstuga, men sedan övergavs även den.Stephen White är en metodistpräst, före detta öbo och ägaren av det sista huset.
Fram till 1995 var ön övergiven och försummad då Stephen White köpte det som var kvar av ön för 70,000 dollar i ett försök att rädda och bevara det genom att skapa Holland Island Preserve Foundation.


I 15 års tid lade han både tid och pengar i detta projekt men det spelade mindre roll. Vattnet tog över ön trots alla försök att förhindra det.

Den 19 oktober 2010 försvann även Holland Islands sista hus ner i havet.  Så här ser det ut på platsen där det en gång låg en ö - Holland Island.  Nu bara historia....

2 kommentarer:

  1. Vilka spännande historier du berättar!!, hit kommer jag tillbaka!!!

    SvaraRadera