måndag 10 mars 2014

Ipatievhuset

Herrgården som byggdes på 1880-talet av en rysk man vid namn Ivan Redikortsev var två våningar högt, 31 meter långt och placerat på en kulle. 
Huset kom att användas av flera olika personer och till många olika syften. 


Huset skulle komma att kallas "Huset för speciella ändamål" och blev känt för allmänheten genom en tragisk och hemsk händelse natten mot den 17 juli 1918.
Det var nämligen i detta hus i Jekaterinburg vid Uralbergen som den ryska tsarfamiljen avrättades av bolsjeviker på order av Lenin.

Pilen visar på källarfönstret till källaren där avrättningen skedde

Tsar Nikolaj II blev den sista ryska tsaren. Han tillträdde tronen 1894 och abdikerade 1917. Den Romanovska eran  gick i graven efter 304 år på tronen.

Familjen Romanov

De tillbringade 78 dagar som fångar i Ipatievhuset. 
Utanför huset hade ett högt plank byggts upp för att hindra dem att se ut men även för att hindra nyfikna från att se in på gården.

Smygtagen bild på huset med planket runt strax efter familjen kom dit

Familjen bestod av den ryske tsaren Nikolaj II, hand fru Alexandra, deras fyra döttrar Olga, Tatjana, Maria och Anastasia och deras son Alexej. De hade även med sig en husfru, betjänt, kock och sonens läkare. Alexej led nämligen av blödarsjuka.
Familjen tilläts tillbringa en kort stund utomhus varje dag i en isolerad del av gården och fönstren i huset var övermålade för att de inte skulle se ut.

Interiörbilder från huset


Natten mot den 17 juli väcktes familjen för att föras ner i källaren där de avrättades tillsammans med sina tjänare.

Källaren med kulhål i väggen

Alla dog på platsen även om det förekommit en massa spekulationer om att bl.a. Anastasia skulle ha överlevt. Det är flera som har påstått sig vara den ryska storfurstinnan.
1989 hittades tsarfamiljens kvarlevor i skogen och de kunde identifieras 1991. Men kvarlevorna av Alexej och Maria saknades fortfarande. I augusti 2007 hittades äntligen benfragment från dem, i samma skog som de andra.

Den 17 juli 1998, exakt 80 år efter avrättningen begravdes tsarfamiljen i St Petersburg. Ceremonin öppnades av president Boris Jeltsin. 
Det var för övrigt Boris Jeltsin som befordrat rivningen av Ipatievhuset 1977.

Turister poserar vid källarväggen innan huset revs

Rivningen av huset 1977

2001 helgonförklarades tsarfamiljen av den rysk-ortodoxa kyrkan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar